Barbecueën is de laatste decennia steeds populairder geworden. Niet alleen in Amerika en Australië, maar ook in ons land is intussen een echte barbecuecultuur ontstaan. Hoewel er vooral in de zomer flink op los gegrild wordt, is de ‘BBQ’ tegenwoordig niet meer seizoensgebonden. Een ‘winterbarbecue’ is bijvoorbeeld absoluut geen vreemde term meer. Barbecueën gebeurt tegenwoordig niet meer alleen met de traditionele worstjes, hamburgers en speklappen, maar ook met mooie grote stukken vlees, vis en groente.
In deze koopgids
Allerlei soorten en maten barbecues
Onder barbecueliefhebbers zijn verschillende typen te herkennen, van doorgewinterde houtskoolgrillers tot mensen die de voorkeur geven aan een snellere elektrische barbecue. Om te kunnen bepalen welk type barbecue voor u het meest geschikt is, kunt u zichzelf het beste afvragen wat voor u belangrijk is.
Houtskoolbarbecue
Een houtskoolbarbecue staat garant voor sfeer. Vuur heeft altijd al een grote aantrekkingskracht gehad op de mens, dat is ook tegenwoordig nog zo. Wie heeft als kind niet stiekem een vuurtje gestookt? Met een houtskoolbarbecue hoeft het niet stiekem, maar het is wel minstens zo leuk. Het vlees krijgt een heerlijke, rokerige smaak door deze traditionele grillmethode. Geef hem even de tijd en de barbecue bereikt een perfecte, hoge temperatuur. Tijd is wel een belangrijk begrip bij houtskoolbarbecues: je hebt er behoorlijk wat van nodig. Voordat de kolen goed zijn opgewarmd, ben je minstens een half uur verder. Maar als je in goed gezelschap bent, vliegt de tijd. Het opruim- en schoonmaakwerk vereist ook iets meer aandacht bij een houtskoolbarbecue. Heb je dit er niet voor over? Dan vindt u hieronder een paar geschikte alternatieven.
- Het echte barbecuegevoel, vuur brengt sfeer!
- Rokerige smaak
- Onafhankelijk van gas en elektriciteit
- Hoge temperaturen
- Het duurt langer voordat de barbecue gebruiksklaar is
- Meer schoonmaakwerk
- Relatief lastig om aan te steken
Alle houtskoolbarbecues
Gasbarbecue
Met een gasbarbecue ben je in een paar minuten ready to go. Eten bereiden met dit type barbecue kost minder moeite dan met een houtskoolbarbecue. Je hebt bovendien minder schoonmaakwerk achteraf. Veel gasbarbecues beschikken over een groot grilloppervlak en bieden je verschillende kookmogelijkheden. Je kunt hierbij denken aan een grillrooster, een kookplaat en een planchaplaat. Zo heb je de mogelijkheid verschillende typen gerechten elk op de voor dat gerecht meest geschikte manier te bereiden. Als je van plan bent de barbecue veel te gebruiken, is een gasbarbecue een slimme keuze. Niet voor niets kiezen professionele grillers vaak voor dit type. Dankzij een nauwkeurige temperatuurregeling kun je bij veel gasbarbecues precies in de gaten houden hoe jouw eten gaart. Gasbarbecues zijn door hun veelzijdigheid en gebruiksvriendelijke functies vaak iets duurder dan houtskoolbarbecues.
- Snel gebruiksklaar
- Makkelijker schoonmaken
- Temperatuur is beter te reguleren
- Geen vieze vingers, geen aanmaakblokjes en lucifers
- Zowel voor beginners als professionals
- Hogere aanschafprijs
- Minder hoge temperaturen
Alle gasbarbecues
Elektrische barbecues
Ben je op zoek naar de meest eenvoudige, praktische manier van grillen? Vergeet dan alles wat hierboven staat. Wat je moet hebben, is een elektrische barbecue. Dit type staat synoniem aan snel eten, zonder gedoe. Je steekt de stekker in het stopcontact, wacht even tot de barbecue opgewarmd is en voor je het weet zit je al met een sappig stukje vlees of een heerlijk mals visje op jouw bord. Een elektrische barbecue gaat niet gepaard met rook en vlammen, zodat je geen last van jouw ogen krijgt en geen brandgevaar creëert. Door de grote hitte hoef je niet bang te zijn dat het eten dat je bereidt geen ‘echte barbecue-smaak’ zal hebben. Het rokerige element zal ontbreken, maar dit is eigenlijk geen serieus minpunt te noemen. Het grote gebruiksgemak veegt met één zwaai alle eventuele bezwaren van tafel. Een elektrische barbecue is heel makkelijk schoon te maken en beschikt over een nauwkeurige temperatuurregeling. Wil je grillen in een kleine buitenruimte, zoals op een balkon? Dan is een elektrische variant buitengewoon geschikt.
- Zeer praktisch en gemakkelijk barbecueën
- Snel gebruiksklaar
- Makkelijker schoonmaken
- Geen vlammen of rookontwikkeling
- Zowel geschikt voor buiten als binnen
- Eenvoudig de temperatuur regelen
- Afhankelijk van stroom – er kan niet op elke plek worden gebarbecued
- Minder traditioneel
Alle electrische barbecues
Rookovens
Een rookoven lijkt op een barbecue, maar is niet hetzelfde. Dit apparaat is speciaal gebouwd voor het roken van voedsel. Een rookoven moet je volledig kunnen afsluiten, alleen op deze manier trekt de rook goed in het vlees of vis. Rookovens zijn er in verschillende maten. Je hebt kleine rookovens voor 1 stuk vlees of vis, maar ook volledige rookkasten waar je 20 vissen tegelijk in rookt.
Rooktechnieken
Warm roken
Warm roken doe je op een temperatuur tussen de 95 en 110 graden. De bereidingstijd verschilt per type vlees of vis. Omdat je de ingrediënten langzaam gaart, kan wel zo’n 2 uur duren voordat het gaar is. Bekijk voordat je begint met roken ook altijd de handleiding van de rookoven voor bereidingstijden.
Koud roken
Koud roken doe je bijvoorbeeld met vis. Koud roken gebeurt bij een temperatuur van ongeveer 25 graden. De vis gaart dus niet door de warmte. Bij koud roken houd je ook een langere bereidingstijd aan van 10 tot 20 uur. Door het lange rookproces worden bacteriën gedood en krijg je een intense rooksmaak aan de vis. Koud roken is met name ideaal om te doen in het najaar of de winter.
Alle rookovens
10 Tips voor een geslaagde BBQ
Het is gelukt, je hebt de perfecte barbecue uitgekozen. Tijd om je vrienden uit te nodigen! Om een geslaagde barbecue te houden, heb je echter meer nodig dan leuke vrienden, lekker eten en een voorraad drankjes. Wij hebben 10 slimme tips voor je op een rij gezet, waarmee je elke barbecue tot een onverdeeld succes maakt.
- Heb je een elektrische barbecue? Let er dan op dat je het snoer goed vast op de grond legt.
- Bij een gasbarbecue moet de gasfles altijd rechtop naast de barbecue worden geplaatst.
- Gebruik je houtskool? Wacht met het plaatsen van het vlees of de vis tot de kolen egaal grijs zijn. Dat duurt zeker een half uur, maar geloof ons: je krijgt zo de beste grillresultaten.
- Komen er vlammen uit de barbecue? Wat je ook doet, blus deze niet met water. Water zorgt voor hete spetters. Het beste kun je zand of bloem gebruiken om het vuur te doven.
- Het schoonmaken van het barbecuerooster kan een vervelend klusje zijn. Maar: niet als je het doet wanneer het rooster nog heet is! Door het rooster in te wrijven met een halve citroen, zorg je ervoor dat het vuil gemakkelijk loslaat. Even met een staalborstel erover en je hebt weer een perfect schoon rooster.
- Voor extra smaak kun je houtsnippers of vuurkruiden op het vuur van de barbecue strooien.
- Heeft jouw barbecue een rooster dat op verschillende hoogten geplaatst kan worden? Plaats het rooster dan bij voorgegaard vlees dichter bij het vuur dan bij rauw vlees. Rauw vlees heeft meer tijd nodig om te garen, dit kan het beste op minder hoge temperatuur.
- Blijft er vlees aan het rooster kleven? Probeer het er niet af te trekken, maar laat het even liggen. Na een tijdje zal het vanzelf loslaten.
- Door het vlees te keren met een tang, in plaats van een vork, blijven de vleessappen beter in het vlees zitten.
- Hou het vlees sappiger door het regelmatig met olie te bestrijken, terwijl het op het rooster ligt.