✔️ Gratis bezorging vanaf € 30,-Niet tevreden? ✔️ Gratis retourneren ✔️ Ophalen bij 5219+ afhaalpunten ✔️ Gratis retourneren                           🔓 Inloggen       |       Klantenservice

Beleggen voor later: wanneer begin je dan?

Beleggen is het afgelopen decennium flink in populariteit gegroeid. In 2023 bereikte het aantal  Nederlandse huishoudens dat belegde zelfs een historisch hoogtepunt. Uit Retail Investor, jaarlijks onderzoek van Kanter, blijkt dat na een kleine dip in 2022 afgelopen jaar juist weer meer huishoudens zijn gaan beleggen. Intussen zelfs al ruim twee miljoen. Veel mensen beleggen bijvoorbeeld voor een aanvullende pensioenvoorziening. Maar wanneer is het nu de ideale tijd om daarmee te starten?

Het korte antwoord….

Op de vraag wanneer je het beste zou kunnen beginnen met beleggen, is het korte antwoord: hoe eerder, hoe beter. Hoewel veel mensen passen over ‘later’ gaan nadenken rond hun veertigste, zou je eigenlijk dit al moeten doen op het moment dat je begint met werken na je opleiding. Liever gisteren dan vandaag starten met beleggen heeft twee belangrijke voordelen. Allereerst heb je met een langetermijnvisie meer tijd om te compenseren voor marktvolatiliteit. Daarnaast is het effect van samengestelde rente (rente op rente) en dus de potentiële groei van je vermogen het grootst bij een zo vroeg mogelijke start.

… maar wel onder bepaalde voorwaarden

Het is echter wel verstandig wat mitsen en maren in het achterhoofd te houden. Ten eerste is het bijvoorbeeld belangrijk dat je je financiële situatie gezond en stabiel is. Zorg voordat je gaat beleggen dat je eventuele schulden met een hoge rente afbetaalt, en dat je een financiële buffer voor onvoorziene grote uitgaven hebt. Beleg vervolgens alleen het geld waar je – zowel nu als in de toekomst – niet op korte termijn over hoeft te beschikken.

Een beleggingsplan en  -strategie

Een beleggingsplan en  -strategie

Het opstellen van een beleggingsplan en -strategie helpen je de beste manier van vermogensopbouw te kiezen. Onder meer door vast te stellen wat je financiële doelen eigenlijk zijn, maar ook hoeveel tijd je wil en kunt besteden. De meeste mensen beleggen passief zonder grote tijdsinvestering, en willen met een goed rendement hun oude dag wat comfortabeler maken.

Om op die manier te beleggen voor een aanvullend pensioen is bijvoorbeeld een beleggingsfonds erg geschikt. Ook erg populair is beleggen in vastgoed. Dit geeft niet alleen kans op een mooi rendement, maar is ook nog eens erg tastbaar (zeker als het gaat om beleggen in Nederlands vastgoed). Goed om te weten: er zijn vastgoedfondsen die wel zes procent voorschotdividend uitkeren dat wordt herbelegd voor een maximalisatie van het rente op rente-effect.

Ook je levensfase bepaalt trouwens welke beleggingsstrategie het beste bij je past. Jonge beleggers tot 35 jaar kunnen het zich permitteren om met een meer agressieve strategie te binnen, terwijl in de leeftijd van 35 tot 50 jaar beter een gematigde strategie met minder risico’s gekozen kan worden. Mensen die ouder zijn dan 50 jaar kunnen het beste focussen op het genereren van stabiele inkomensstromen en kapitaalbehoud.

Vraag deskundige hulp indien nodig

Snap je bepaalde zaken niet, of twijfel je over een bepaalde belegging? Investeer nooit zomaar je geld, want het risico bestaat dat je je inleg verliest. Lees je daarom altijd goed in, en raadpleeg een financieel of beleggingsadviseur bij twijfel of vragen.

Frank.nl
Logo
Shopping cart