✔️ Gratis bezorging vanaf € 30,-Niet tevreden? ✔️ Gratis retourneren ✔️ Ophalen bij 5219+ afhaalpunten ✔️ Gratis retourneren                           🔓 Inloggen       |       Klantenservice

Beste boekhoudprogramma 2024

Als Belgische onderneming ben je verplicht om een deugdelijke boekhouding te voeren. Daarbij moet je rekening houden met talloze fiscale regels, terwijl je ook nog even aan de fiscale bewaarplicht moet voldoen. In principe mag je je boekhouding op papier voeren of kan je een boekhoudprogramma door Excel vervangen, maar in de praktijk is dat helemaal geen goed idee. Ook een gratis boekhoudpakket kent vaak een aantal beperkingen. Anderzijds is lang niet alle boekhoudsoftware even goed en moet je de keuze maken tussen een boekhoudprogramma kopen of werken via een cloudoplossing. Wij leggen uit waarop je moet letten en geven weer wat volgens ons de beste boekhoudsoftware is.

Dit zijn de beste boekhoudprogramma’s van 2024

In de top 10 beste boekhoudprogramma zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!


 

De 5 beste boekhoudprogramma’s van 2024 uitgelicht

Het beste boekhoudpakket vinden is zeker niet eenvoudig. Vergelijken is de boodschap want zelden is een goed boekhoudprogramma gratis. Wij zochten en vonden zowel het beste online boekhoudprogramma als het beste offline boekhoudprogramma en hebben ze hieronder van een woordje uitleg voorzien.

Exact Online

Het Exact boekhoudprogramma komt in verschillende pakketten, zoals Exact Boekhouden en Exact Finance. De maandprijs is bij die laatste versie van de Exact boekhoudsoftware het laagst, maar dan zijn de mogelijkheden ook beperkt. Je kan perfect online samenwerken en hebt ook alle andere functionaliteiten, maar je kan slechts vijf verkoopfacturen per maand uitsturen en dat is bijkans niks. De Plus- of Professional-versie van het Exact boekhoudpakket is dan toch veel interessanter, maar je merkt ook dat dat de prijs in feite veel hoger ligt dan bij andere boekhoudprogramma’s.

Het is zeker een goed boekhoudpakket, maar de reviews op het internet liegen er niet om: de prijs is gewoon te hoog. De service is daarentegen wel goed en een consultant komt graag bij je langs. Als je als kersverse ondernemer voor het eerst met de boekhouding aan de slag gaat, is het boekhoudpakket van Exact ondanks de hogere prijs toch het overwegen waard. Ook bij het samenwerken met een boekhouder of accountant is het Exact boekhoudpakket een goede keuze.

Bekijk deze pakketten bij Exact Online:


Sage BOB

Sage BOB is het beste boekhoudprogramma voor kmo’s en verenigt boekhoudsoftware met diverse tools. Sinds 2005 werd het jaarlijks beloond met de prijs voor Beste Boekhoudkundige softwarepakketten, uitgereikt door PC World. Het is een goed eenvoudig boekhoudprogramma waarvoor je geen lange opleidingen nodig hebt. Vooral het multivenstersysteem is een handige toevoeging, net zoals de geavanceerde zoekfunctie. Via de programmeertool BOB-script voeg je ook zelf functies toe, maar verder beschik je over alle modules om verder te gaan dan de algemene boekhouding. Denk bijvoorbeeld aan facturatietools, het linken met de bankomgeving, het opvolgen van openstaande posten en prestatiebeheerfunctionaliteiten. Zeker de integratie met Sage CRM is een absolute aanrader.

Bekijk Sage BOB bij deze vertrouwde webshops:


Silvasoft

Ben je eerder op zoek naar het beste online boekhoudprogramma of het beste boekhoudprogramma voor kleine zelfstandigen? Dan is Silvasoft een absolute aanrader. Dit simpel boekhoudprogramma is heel toegankelijk en kent een lage prijs, terwijl je wel gewoon over alle functionaliteiten beschikt. Alle modules heb je gewoon ter beschikking, maar komen wel met een maandelijks prijskaartje. Anderzijds valt dat prijskaartje heus wel mee en betaal je voor functionaliteiten als Scan & Herken minder dan wat je van andere aanbieders gewoon bent. Via diverse koppelingen automatiseer je snel een aantal taken en via de website vind je diverse handleidingen die je op weg helpen. Wij raden aan om je aan te melden voor de gratis proefperiode van 30 dagen en het op zijn minst even uit te proberen.

Bekijk Silvasoft bij deze vertrouwde webshops:


Yoursminc.be

Gaat je voorkeur uit naar goedkope boekhoudsoftware zonder al te veel poespas? Dan is het online boekhoudprogramma Yoursminc.be een goede keuze. Ook hier heb je gewoon alle functionaliteiten, werk je eenvoudig samen met derden en heb je zelfs functionaliteiten als Scan & Herken. Het prijskaartje is zo laag dat we het boekhoudprogramma bijkans gratis kunnen noemen. Het is een goed boekhoudprogramma voor een kleine ondernemer en de reviews zijn ook gewoon positief. Ten slotte kan je deze boekhouding software gratis gebruiken gedurende drie maanden.

Bekijk Yoursminc.be bij deze vertrouwde webshops:


Visma eAccounting

Ben je ten slotte op zoek naar een goed boekhoudprogramma voor zzp of eerder naar een goed boekhoudprogramma voor het mkb? Wij vinden dat beste boekhoudprogramma voor zzp Visma eAccounting is. Toch is het niet alleen een aanrader als belastingplichtige in Nederland want via de diverse landmodules kan je ook perfect je aangiftes in België doen. Het prijskaartje is best wel aangenaam, maar voor extra gebruikers of tools als Visma Financial Overview moet je wel even bijbetalen.

Bekijk Visma eAccounting bij deze vertrouwde webshops:


Informatie over boekhoudprogramma’s

In feite bestaat er niet zoiets als het beste boekhoudprogramma. Het is nu eenmaal helemaal afhankelijk van jouw persoonlijke wensen. En het beste boekhoudprogramma voor een eenmanszaak is nog niet het beste boekhoudprogramma voor een onderneming met honderden medewerkers. Wil je een facturatie- en boekhoudprogramma, een online boekhoudprogramma of wil je eenmalig een boekhoudpakket kopen? Telkens zal het beste boekhoudprogramma anders zijn. Wij leggen uit hoe je de beste boekhoudsoftware kiest.

Beste boekhoudprogramma voor enkel boekhouden of dubbel boekhouden

In de eerste plaats moet het boekhoudprogramma aansluiten bij je onderneming. Als Belgische onderneming ben je bijvoorbeeld niks met het beste boekhoudprogramma voor het zzp of het beste boekhoudprogramma voor het mkb. Ga vervolgens na of het boekhoudprogramma geschikt is voor enkel boekhouden of eerder gemaakt is voor dubbel boekhouden. Een eenvoudig boekhoudprogramma voor een eenmanszaak is over het algemeen goedkoper en heeft minder functionaliteiten dan het beste boekhoudpakket voor een administratiekantoor.

Eenvoudig boekhoudpakket of extra functionaliteiten?

De functionaliteiten van een digitaal boekhoudprogramma durven al eens sterk te verschillen, zeker als je het vergelijkt met gratis boekhouding software. Breng daarom al je wensen in kaart en ga na of alle functionaliteiten op zijn minst aanwezig zijn, maar ook of het boekhoudprogramma niet nodeloos veel ongebruikte functionaliteiten heeft die tegelijk ook nog even de prijs opdrijven. Mogelijke eisen die je kan stellen zijn:

 • Ik wil een makkelijk boekhoudprogramma dat veel automatiseert
 • Ik wil mijn boekhoudprogramma en webshop koppelen
 • Ik wil een boekhoudprogramma met voorraadbeheer
 • Ik wil een boekhoudprogramma in het Engels
 • Ik wil een eenvoudig boekhoudprogramma voor Mac
 • Ik wil een boekhoudprogramma voor de horeca
 • Ik wil kunnen factureren en de facturen moeten automatisch worden verwerkt
 • Ik wil de btw-aangifte automatisch laten opstellen
 • Ik wil een boekhoudprogramma voor auteursrechten
 • Ik wil een boekhoudprogramma dat inkomende facturen automatisch verwerkt
 • Ik wil via een ING koppeling mijn boekhoudpakket automatisch bankafschriften laten verwerken
 • Enzovoort

Online of offline boekhouden

Vervolgens kunnen we een onderscheid maken tussen het beste online boekhoudprogramma en het beste offline boekhoudprogramma.

Bij online boekhoudprogramma’s kan je overal aan de slag, ook wanneer je thuis bent of in de bibliotheek. Het beste online boekhoudprogramma voor zzp is over het algemeen ook net iets goedkoper, er worden automatisch back-ups gemaakt en het is net iets eenvoudiger om samen te werken. Bij een boekhoudprogramma dat online is, betaal je in principe maandelijks voor een licentie. Wanneer je stopt met betalen voor het boekhoudpakket dat online is, wordt de toegang je ontzegd en heb je nog enige tijd om je gegevens te downloaden en te verhuizen naar een van de andere online boekhoudpakketten.

Heb je liever je boekhoudprogramma offline? Dan sta je zelf in voor back-ups en kan je niet zomaar overal aan de slag. Bovendien is het moeilijker om bij een offline boekhoudprogramma voor zzp samen te werken met pakweg je boekhouder of accountant. Ook het uitrollen van updates is bij boekhoudsoftware dat offline is vaak ingewikkelder. Over het algemeen moet je een offline boekhoudpakket kopen. Boekhoudsoftware kopen is duurder, maar je bent wel meteen zeker dat je jaren door kan gaan en op lange termijn zal een eenvoudig boekhoudprogramma kopen zichzelf ook wel terugverdienen.

Met of zonder hulplijn

Als je zelf de kneepjes van het vak kent, hoeft de boekhouder of accountant geen toegang te hebben tot je gegevens. Als dat niet het geval is, moet het beste boekhoudpakket voor een administratiekantoor geschikt zijn. Dan kan je via het boekhoudprogramma het administratiekantoor bij de boekhouding betrekken, bijvoorbeeld opdat ze de gevoerde boekhouding kunnen controleren en de noodzakelijke aangiftes kunnen doen. Boekhoudsoftware voor administratiekantoren moet samenwerken mogelijk maken en natuurlijk zal het hier niet om een gratis boekhoudprogramma gaan.

Prijzen

Ben je niet op zoek naar het beste gratis boekhoudprogramma? Gelukkig, want zelden is een goed boekhoudprogramma gratis. De prijzen verschillen sterk en dat blijkt ook uit ons boekhoudprogramma’s overzicht. De online boekhoudprogramma’s zijn over het algemeen goedkoper dan een boekhoudprogramma dat je eenmalig koopt. Na verloop van tijd tikt de factuur ook wel aan. Daarbij moet je ook goed nagaan wat al dan niet in de licentie begrepen is. Het is wel vaker zo dat je voor extra modules, gebruikers of boekingen moet bijbetalen. Ook functionaliteiten zoals Scan & Herken zijn zelden gratis, waarbij je soms zelfs een vast bedrag per scan betaalt.

Nog vijf aanbevelingen als je op zoek bent naar het beste boekhoudprogramma

De kans is groot dat je na het lezen van het bovenstaande de behoefte hebt om meerdere opties met elkaar te vergelijken. Uiteraard kunnen we in deze wens door nog vijf interessante aanbevelingen van goede boekhoudprogramma’s met je te delen. Mocht je keuze vallen op een van deze onderstaande boekhoudprogramma’s, doe je wat ons betreft een prima aankoop.

De populairste merken boekhoudsoftware van 2024

Er is een grote verscheidenheid van boekhoudsoftware die zich vaak op verschillende soorten ondernemers focussen. Afhankelijk van de eisen die je stelt, is er altijd wel een geschikt boekhoudprogramma. Onder andere de Kluwer boekhoudsoftware doet het goed, net zoals het Venice boekhoudpakket. Denk daarnaast ook aan het boekhoudprogramma van Yuki, het Popsy boekhoudpakket, het boekhoudprogramma Exact, het King boekhoudprogramma, het Afas boekhoudpakket, het Unit 4 boekhoudprogramma, het boekhoudprogramma King, het boekhoudprogramma Twinfield, het boekhoudprogramma Cashaca en het Silvasoft boekhoudpakket. Het zijn stuk voor stuk goede boekhoudprogramma’s die we zeker aanbevelen.

Hoe is de lijst met de beste boekhoudprogramma’s van 2024 tot stand gekomen?

Voor deze lijst baseerden we ons op onafhankelijke vergelijkingstools van partijen als Cloudhints. Daarnaast lazen we talloze reviews en gingen we ook zelf aan de slag met proefversies. Op basis van onze bevindingen, objectieve vergelijkingen en bevindingen van andere gebruikers stelden we geheel onafhankelijk deze lijst met beste boekhoudprogramma’s voor jou samen.

Waarom een gratis boekhoudprogramma geen goed idee is

Wat is het beste gratis boekhoudprogramma? Wij konden er geen vinden. Zelfs een gratis boekhoudprogramma voor een eenmanszaak is geen goed idee, terwijl we hetzelfde kunnen zeggen over een gratis boekhoudprogramma voor zzp’ers of een gratis boekhoudprogramma in Excel. Een boekhoudprogramma voor zzp dat gratis is, is zelden up-to-date en daar zal de fiscus natuurlijk moeilijk over doen. En als een boekhoudpakket gratis is, krijg je bovendien zelden ondersteuning. En hierdoor maakt een gratis boekhoudprogramma de stichting vatbaar voor problemen.

In plaats van het beste gratis boekhoudprogramma dan maar boekhouden in Excel? Hoewel Excel als boekhouding programma gratis is, is ook zo’n gratis boekhoudprogramma voor thuis geen goed idee. Je kan dan wel gratis je boekhouding doen, maar het is bovenal heel tijdrovend. En hoewel je eenvoudig boekhoudprogramma gratis is, maak je sneller fouten en kan het gratis boekhoudprogramma de vereniging veel kosten. Heb je vervolgens advies nodig? Dan is je boekhouding in Excel gratis, maar lopen de kosten steeds verder en verder op.

Denk er ten slotte aan dat je een simpel boekhoudprogramma gratis kan gebruiken, maar niet zomaar overal zal werken. En misschien is de Excel boekhouding gratis, maar back-ups heb je niet. Hetzelfde geldt ook voor ieder ander gratis boekhoudprogramma dat met je computer verloren gaat. En ja, ook bij een gratis boekhoudprogramma voor Mac kan dat het geval zijn. Laat het duidelijk zijn dat wij geen fan zijn van een online boekhoudprogramma dat gratis is. Wat je uitspaart met een gratis boekhoudprogramma of Excel zal de vereniging dubbel en dik terugbetalen. Daarom raden wij een gratis boekhouding in Excel af.

Veelgestelde vragen over boekhoudprogramma’s

Het vinden van het beste zzp-boekhoudprogramma of het beste boekhoudprogramma voor het mkb is niet eenvoudig. Bovendien moet je altijd een aantal afwegingen maken wanneer je het beste boekhoudprogramma voor zzp of mkb zoekt. Dat je jezelf daarbij een aantal vragen stelt? Dat is niet meer dan normaal. Een aantal van die veelvoorkomende vragen hebben wij hieronder van een antwoord voorzien.

Kan ik niet beter gewoon een boekhouder inschakelen?

Zelf je boekhouding doen heeft een aantal voordelen en nadelen. Het belangrijkste voordeel is kostenbesparing, maar je hebt natuurlijk ook altijd je cijfers bij de hand en gaat bewuster om met je onderneming. Het nadeel is dan weer dat je zelf op de hoogte moet blijven, dat je zo voordelen mis kan lopen en dat fouten natuurlijk grote consequenties kunnen hebben. Zelf je boekhouding doen is dan ook enkel een goed idee voor wie de nodige basiskennis van boekhouden heeft. Zeker nu het attest bedrijfsbeheer niet meer verplicht is, dien je zelf de nodige afwegingen te maken. Twijfel je? Dan kan je ook altijd je boekhouding laten controleren door een boekhouder. Zoek dan wel het beste boekhoudprogramma waarin jullie kunnen samenwerken.

Hoe stap ik over naar een ander boekhoudprogramma?

Omdat je boekhoudprogramma verder bouwt op historische gegevens en je ook nog eens de fiscale bewaartermijnen moet respecteren, is overstappen niet altijd even eenvoudig. Gelukkig bieden de meeste aanbieders een gratis overstapservice aan. Zij zetten dan alles netjes voor je over en zorgen ervoor dat je in je nieuw boekhoudprogramma gewoon verder aan de slag kan.

Aanvullende producten voor boekhoudprogramma’s

Met een goed boekhoudprogramma sta je natuurlijk al heel ver, maar daarnaast heb je ook wel een goede computer of laptop nodig waarop je het boekhoudprogramma draait. Gaat het om een online boekhoudprogramma? Zorg dan voor een goede internetverbinding want dan kan je offline niet aan de slag. In principe mag je je boekhouding digitaal bijhouden, maar soms vraagt de fiscus ook om een papieren versie. Dan heb je ten slotte ook wel een goede printer nodig.

Frank.nl
Logo
Shopping cart