- Bouwen & Klussen
- Aggregaten
Bekijk categorieën in Bouwen & Klussen
Aggregaten
Heb je een eigen klusbedrijf en ben je regelmatig aan het werk op bouwplaatsen, waar geen stroom aanwezig is? Of ben je op zoek naar een eenvoudige generator voor jouw boot of camper? In deze webshop vind je een compleet aanbod stroomaggregaten. Deze krachtige generatoren wekken stroom op door een verbrandingsmotor, zodat je jouw apparatuur overal kunt aansluiten.
Getoonde producten: 1 - 0 van 0
Geen resultaten gevonden
Er zijn geen producten gevonden voor de huidige selectie.
Meer weten? Lees dan even verder
Het verschil tussen benzine- en dieselgeneratoren
Er zijn verschillende soorten aggregaten te onderscheiden. Op deze pagina vind je drie soorten: benzineaggregaten, dieselaggregaten en inverters. Allemaal maken ze gebruik van een verbrandingsmotor om stroom op te wekken, maar het verschil zit hem in het type brandstof dat ze gebruiken. Een benzineaggregaat werkt op benzine, een dieselaggregaat gebruikt vanzelfsprekend diesel. Over het algemeen geldt dat dieselgeneratoren betrouwbaarder in gebruik zijn dan benzineaggregaten. Ze zijn daarentegen meestal ook zwaarder en maken meer geluid. Een aggregaat op diesel wordt het meest gebruikt voor professionele toepassingen, zoals de bouw en industrie.
Wat is een inverter?
Letterlijk betekent inverter 'omvormer' of 'wisselrichter'. Bij een aggregaat met inverter wordt niet alleen de spanning omgezet, maar ook de frequentie. Normaal gesproken kan de motor in een aggregaat nooit helemaal constant dezelfde energie produceren, waardoor er schommelingen ontstaan. De inverter-technologie zorgt ervoor dat de opgewekte energie wordt omgezet in stabiele energie, zonder schommelingen. Daardoor is het mogelijk om er gevoelige apparatuur, zoals laptops, computers en televisies, op aan te sluiten. Dat maakt een inverter-aggregaat bijvoorbeeld ideaal om te gebruiken op de camping of op een boot.
De verschillende aggregaten op een rijtje
In de onderstaande opsomming staan de verschillende stroomaggregaten voor jou op een rijtje:
- Fluisteraggregaat: meestal is dit een inverter-aggregaat. Deze compacte generator levert tot 1000 watt stroom en is stil en zuinig in gebruik.
- Benzineaggregaat (230 volt): de capaciteit van deze generatoren ligt doorgaans ergens tussen de 1000 en 6000 watt.
- Benzineaggregaat (230 volt/400 volt): een aggregaat met een krachtstroomaansluiting voor zwaardere apparatuur.
- Dieselaggregaat (230 volt/400 volt): er zijn dieselaggregaten met én zonder aansluiting voor krachtstroom. Het vermogen ligt doorgaans tussen de 3000 en 6000 watt.
- Dieselfluisteraggregaat: een dieselaggregaat in een gesloten behuizing, die een laag geluidsniveau heeft, net als de fluisteraggregaten op benzine.
De looptijd van het stroomaggregaat
Een belangrijke eigenschap om rekening mee te houden bij het aanschaffen van een aggregaat, is de looptijd. Dit is de periode dat de generator kan draaien op een volle tank. Wanneer je bijvoorbeeld een hele werkdag lang stroom nodig hebt, is het raadzaam om te kiezen voor een model met een zo lang mogelijke looptijd. De draaiuren lopen uiteen van zo'n 3 uur voor een compact inverter-aggregaat tot maar liefst 9 uur voor een krachtig benzineaggregaat.
De output van de generator
Een generator kan zijn uitgerust met verschillende aansluitingen. Zo hebben verreweg de meeste aggregaten een standaard aansluiting met een output van 230 volt. Daarop kun je een haspel, verlengsnoer of elektrisch apparaat aansluiten. Daarnaast zijn er extra krachtige generatoren, die een aansluiting voor 400 volt krachtstroom hebben. Deze zijn speciaal gemaakt voor extra zware apparatuur, die alleen op krachtstroom werkt. Verder zijn er nog aggregaten met een 12 volt-aansluiting, die je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor het aansluiten van een koelbox.
Het vermogen van het aggregaat
Voor iedere aansluiting op het aggregaat wordt het vermogen weergegeven. Omdat de motor nooit constant op dezelfde snelheid loopt, is er sprake van schommelingen in de stroom. Daarom wordt er een continu en een maximaal vermogen getoond. Het continue vermogen is het 'gemiddelde' vermogen, dat wat de generator in ieder geval kan leveren. Het maximale vermogen is dat wat het aggregaat in een piekmoment kan opwekken.
Het geluidsniveau van een stroomgenerator
Bij alle stroomgeneratoren uit ons assortiment wordt aangegeven wat het geluidsniveau is. Daar wordt de eenheid dB(A) voor gebruikt. Deze wordt in verreweg de meeste gevallen gebruikt voor het weergeven van de sterkte van het geluid. De eenheid is afgeleid van de gewone decibel, maar corrigeert de geluidssterkte voor de gevoeligheid van het menselijk oor. Het geluidsniveau dat bij het aggregaat wordt weergegeven, is gemeten op een afstand van 7 meter. Over het algemeen geldt dat een inverter-aggregaat stiller werkt dan een benzine- of diesel-generator. Een inverter wordt daarom ook wel een fluisteraggregaat genoemd.
Het probleem van piekstroomafname
De meeste elektrische apparaten vragen bij het opstarten even wat meer vermogen van de stroombron (het lichtnet of het aggregaat) dan tijdens het normale gebruik. Dit wordt piekstroomafname genoemd. Voor het lichtnet vormt die afname meestal geen probleem, maar bij een aggregaat bestaat het risico dat daarmee het continu-vermogen en misschien zelfs het maximale vermogen wordt overschreden. Dat laatste zal tot problemen leiden: het aggregaat is 'te licht' om het apparaat te kunnen starten, hoewel de generator het apparaat prima zou kunnen bedienen wanneer het eenmaal aan zou staan.