✔️ Gratis bezorging vanaf € 30,-Niet tevreden? ✔️ Gratis retourneren ✔️ Ophalen bij 5219+ afhaalpunten ✔️ Gratis retourneren                           🔓 Inloggen       |       Klantenservice

De aanschaf van een nieuwe motor: dit komt erbij kijken

Heb jij je motorrijbewijs binnen en ben je nu op zoek naar een goede eerste motor? Dan ben je er waarschijnlijk wel achter gekomen dat het huidige aanbod aan (tweedehands) motoren enorm is. Elke motor heeft zijn eigen specificaties; merk, motorinhoud, chassis, maar ook andere aspecten spelen een rol in de prestatie van de motor. Met al deze verschillende factoren kan het lastig zijn om een passende eerste motor aan te schaffen. Wil jij graag wat meer kennis vergaren over de aanschaf en te weten komen waar je op moet letten? Lees dan vooral even verder.

Veilige kleding is de eerste stap

Hoewel beschermende kleding (afgezien van de helm) niet verplicht is in Nederland, is het natuurlijk verstandig om deze wel aan te schaffen en te dragen. Bij een nare valpartij is de fysieke schade een stuk hoger wanneer er geen motorkleding gedragen wordt. Daarom is het aan te raden om veilige en kwaliteitsvolle motorkleding aan te schaffen voordat je op jouw nieuwe motor stapt. Denk hierbij aan een motorbroek, laarzen, motorhandschoenen en een motorjas. Een motorhelm is verplicht, maar let er ook op dat deze goed past. Verschillende merken focussen op hun eigen pasvorm: rond, ovaal rond of ovaal. Deze pasvormen zijn afhankelijk van de vorm van je hoofd, dus zorg ervoor dat je de helm goed past voordat je overgaat op aanschaf.

Vind de motor die bij jou past

Er wordt veelal gezegd dat je pas leert wat voor motorrijder je bent nadat je al een tijd motor rijdt. Hoewel je misschien wel een gave motor in gedachten hebt, is het niet altijd verstandig om ook direct voor dat type motor te gaan; niet elk type motor is geschikt voor een beginnende motorrijder. De verstandigste keuze is het kopen van een motor die jou leert hoe je controle hebt en krijgt tijdens het motorrijden. Zo leer je de kneepjes van het vak, zonder te veel risico te nemen. Als beginnend bestuurder heb je nu eenmaal meer risico op het maken van een kleine, maar zeer riskante fout.

Een checklist voor de proefrit

Wanneer je een geschikte motor hebt gevonden, is het aan te raden om een uitgebreide proefrit te maken. Zo weet je zeker dat de motor écht geschikt is voor jou. Daarnaast is het handig om een aantal dingen na te lopen. Vraag bijvoorbeeld altijd naar het onderhoudsboekje. Zo ben je op de hoogte van de onderhoudshistorie, of het gebrek daaraan. Controleer ook de elektrische functies, zoals de ABS, de lampen, de vering of het elektrisch verstelbare windscherm. Peil ook de motorolie en controleer de koelvloeistof en remvloeistof. Een laag oliepeil kan erop duiden dat de motor teveel olie verbruikt en dus niet volledig deugt. Check als laatste de remmen. Bij trillingen kan er een afwijking in de remblokken en -schijven aanwezig zijn.

Frank.nl
Logo
Shopping cart