De top 5 essentials van Tour de France-winnaars

Met de juiste fietskleding en een goede racefiets kom je al een heel eind. Maar wat zijn nou dé tools waarmee je alles uit je rit haalt? Hieronder leggen we je uit welke vijf benodigdheden er volgens oud Tour de France-winnaars echt niet mogen ontbreken. Daarnaast geven we tips voor het aanschaffen van zo’n essential.

1. Een lekvrije bidon

De musthave om goed gehydrateerd te blijven. Tour-renners kopen niet de eerste beste bidon. Een goede bidon moet voor hen aan een aantal eisen voldoen: deze is licht van gewicht, makkelijk te openen, lekvrij en heeft een inhoud van zo’n 500 tot 1000 ml. Dat de fles BPA-vrij en makkelijk schoon te maken is, is ook geen overbodige luxe. Extra handig is een bidon van transparant materiaal en een markering, zo zie je gelijk of je wel genoeg drinkt.

Tip: De lekvrije en milieuvriendelijk bidons van Retulp. Deze bestaan voor 87% uit recyclebaar suikerriet en passen in elke bidonhouder. Bekijk hier alle bidons.

bidon-retulp

2. Een stevige bidonhouder

Bij een bidon hoort natuurlijk een bidonhouder. Je wilt absoluut niet met je bidon in je hand fietsen. Dat is niet alleen onveilig, maar komt ook je snelheid niet ten goede. Een bidonhouder is dan ook een een must! De meeste Tour-renners hebben er twee aan hun frame bevestigd. De bidon moet er stevig in staan en niet de kans krijgen om er tijdens het fietsen uit te trillen. Naast stevigheid is het ook belangrijk dat de constructie licht van gewicht is. Hierbij wordt een houder aanbevolen die geschikt is voor verschillende buisdiktes en bidonmaten.

Frank heeft bidonhouders van onder andere Topeak en XLC.

bidonhouder

3. De racefietshelm

Bij elke Tour de France gaan er tientallen renners onderuit. Een racefietshelm is dan ook essentieel om hoofdletsel te beperken. De volgende twee eigenschappen zijn hierbij dan ook erg belangrijk:

  • Een In-Mold constructie: een geschikte wielrenhelm heeft een dunne, maar sterke buitenlaag van polycarbonaat en aan de binnenlaag een schokabsorberend voering van piepschuim. Door deze constructie zijn de helmen lichter van gewicht en ventileren ze beter dan normale helmen.
  • Een MIPS: ‘een wat?!' Deze afkorting staat voor Multi Directional Impact Protection System en is erg belangrijk. Dit is een schaal die aan de binnenkant van de helm is geplaatst en bij een val kan draaien. Zo komt de druk niet op een plek terecht, maar wordt deze verdeeld. Dit kan hoofdletsel aanzienlijk beperken!

Verder is een racefietshelm aerodynamisch (weerstandbeperkend), aanpasbaar aan jouw hoofdomtrek en bevat het reflecterende onderdelen zodat je goed zichtbaar bent. Bekijk hier al onze racefietshelmen.

fietshelm

"

‘Volgens de regelgeving van de UCI, moet een racefiets inclusief bidons minimaal 6,8 kg wegen.’

4. Goede sokken

Brandende voeten of sokken die steeds afzakken zijn tijdens de Tour de France een absolute no-go. Je wil tenslotte comfortabel blijven fietsen. Wielrensokken zijn dan ook vaak gemaakt van ademend en antibacterieel materiaal. Daarnaast zijn ze dunner dan gewone sokken, zodat ze goed in de fietsschoen passen. Doordat ze meestal naadloos zijn, wordt irritatie voorkomen. Met de juiste pasvorm (en compressieband) krijgt je voet de ondersteuning die het nodig heeft.

Bekijk al onze fietssokken.

5. Een flitsende bril

Tijdens de Tour zie je ze in allerlei kleuren voorbij komen. Fietsbrillen in het blauw, geel, groen en ga zo maar door. Deze brillen bieden bescherming tegen UV-straling en weerkaatsingen, maar ook tegen stof, wind, vliegende insecten en wegschietende steentjes. Daarnaast zijn ze voorzien van essentiële eigenschappen. Zo hebben ze bijvoorbeeld verwisselbare glazen (voor verschillende lichtcondities), zijn ze voorzien van anti-fog technologie (tegen het beslaan van de bril), hebben de brillen rubberen (verstelbare) neuspadjes, comfortabele (verstelbare) pootjes en zijn ze licht van gewicht.

Bekijk hier al onze fietsbrillen. Voor welke kleur ga jij?