✔️ Gratis bezorging vanaf € 30,-Niet tevreden? ✔️ Gratis retourneren ✔️ Ophalen bij 5219+ afhaalpunten ✔️ Gratis retourneren                           🔓 Inloggen       |       Klantenservice

Droge ogen tijdens een tv-avond: oorzaken en oplossingen

Droge ogen, voor veel mensen is het heel herkenbaar. Het is een rustige avond en je zit comfortabel voor de televisie, klaar om je favoriete serie te bingewatchen. Plotseling beginnen je ogen te prikken en te branden, wat het kijkplezier natuurlijk behoorlijk bederft. Droge ogen zijn een veelvoorkomend probleem dat vaak wordt veroorzaakt door langdurig te kijken naar een scherm. Het kan echter verschillende oorzaken hebben. Gelukkig zijn er ook een aantal dingen die je kunt doen om het te voorkomen.

De oorzaken van droge ogen

Droge ogen ontstaan wanneer de ogen niet voldoende tranen produceren of wanneer de kwaliteit van deze tranen onvoldoende is. Dit kan leiden tot irritatie, branderigheid en het gevoel dat er een korrel zand in de ogen zit. Vaak begint het probleem bij het langdurig staren naar een scherm, zoals de televisie. Onbewust knipperen we minder als we naar een scherm kijken, wat natuurlijk essentieel is voor het bevochtigen van de ogen. Daarnaast kan de omgeving waarin je je bevindt, zoals een ruimte met droge lucht of fel licht, de symptomen verergeren.

Oplossingen voor droge ogen

Om droge ogen te verlichten tijdens een tv-avond, zijn er verschillende zaken die je kunt doen. Een eenvoudige, maar effectieve oplossing is om bewust vaker te knipperen. Dit helpt om de ogen vochtig te houden. In de praktijk is dit echter eenvoudiger gezegd dan gedaan. Je wilt nu eenmaal ook van je film kunnen genieten zonder voortdurend aan knipperen te denken. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen van het scherm om je ogen een moment van rust te geven. Hierbij is de zogeheten 20-20-20-regel belangrijk: kijk elke 20 minuten gedurende 20 seconden naar iets op 20 voet (ongeveer 6 meter) afstand. Dit helpt om de ogen te ontspannen en vermindert de kans op droge ogen. Het gebruik van kunsttranen kan eveneens verzachting bieden. Deze druppels helpen om de ogen gehydrateerd te houden en maken het traanvocht dikker. Dergelijke kunsttranen zijn te verkrijgen bij de apotheek.

Het belang van een juiste kijkomgeving

Een andere factor die een rol speelt bij droge ogen is de verlichting in de kamer. Fel licht of juist te weinig licht kan de ogen extra belasten. Zorg dus voor voldoende licht in de ruimte en zet een lampje aan als het te donker is. Te veel verlichting kan de beleving verstoren. Een goede oplossing is een led dimmer kopen. Met een dimmer kun je de lichtintensiteit in de kamer eenvoudig naar een comfortabel niveau aanpassen. Het helpt ook bij het creëren van een aangename sfeer. Moderne dimmers zijn eenvoudig te installeren en bieden diverse opties om de verlichting naar wens te regelen. Soms zijn ze ook met een app te bedienen. Een extra voordeel van een dimmer is dat het helpt om energie te besparen. In ieder geval vermindert het licht de belasting van de ogen en kan het het kijkplezier aanzienlijk vergroten.

Gezond blijven en luchtkwaliteit verbeteren

Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft, want uitdroging kan bijdragen aan droge ogen. Drink dus voldoende water gedurende de dag en vermijd overmatig gebruik van cafeïne en alcohol, omdat deze stoffen uitdroging kunnen verergeren. Het is tot slot nuttig om de luchtvochtigheid in je huis te controleren. Droge lucht kan de ogen verder irriteren. Gebruik indien nodig een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid op peil te houden. Dit kan vooral in de wintermaanden, wanneer de verwarming vaak aan staat, een groot verschil maken.

Frank.nl
Logo
Shopping cart