✔️ Gratis bezorging vanaf € 30,-Niet tevreden? ✔️ Gratis retourneren ✔️ Ophalen bij 5219+ afhaalpunten ✔️ Gratis retourneren                           🔓 Inloggen       |       Klantenservice

Duurzame slaapkamer ontwerpen: inspiratie voor het creëren van een milieuvriendelijke ruimte

Duurzaam wonen is de laatste jaren echt uitgegroeid tot een hot item. Onder andere vanwege de gestegen prijzen tijdens de energiecrisis, maar ook vanwege een groeiende behoefte meer oog te hebben voor de gevolgen van onze keuzes voor milieu en klimaat, en de eigen gezondheid. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen op zoek zijn naar inspiratie om de ruimtes in huis milieuvriendelijker te maken. Hieronder vind je allerlei informatie over de slaapkamer. Hoe creëer je een ruimte met zo weinig mogelijk impact op het milieu, maar met een positieve invloed op je slaapkwaliteit en huid zoals bijvoorbeeld natuurlijk beddengoed?

Duurzame slaapkamer ontwerpen1
Bron: https://www.allnatura.nl/slaapkamerprogramma-s/slaapkamer-fira.html

Biologisch beddengoed: dekbed, hoofdkussen en bedlinnen

Je beddengoed maakt minimaal acht uur per dag direct contact met je huid. Belangrijk dus om vooral hier te kiezen voor natuurlijke materialen. Welke milieuvriendelijke materialen het beste zijn voor beddengoed? Als het gaat om onderlakens, dekbedovertrekken en kussenslopen is vooral katoen erg fijn, of dat nu om satijn, flanel of jersey gaat. Bij kussens en dekbedden kun je bijvoorbeeld denken aan biologisch katoen, hennep, linnen, dons, schapenwol, alpaca of lyocell.

Onder meer bij allnatura vind je de beste dekbedden van natuurlijke materialen, geschikt voor alle seizoenen. Op hun website vind je naast biologische dekbedden bovendien nog veel meer inspiratie op het gebied van de inrichting van een slaapkamer met natuurlijke materialen die goed zijn voor je huis en slaapkwaliteit, en het milieu.

Een natuurlijke, biologische matras

Ook je matras bepaalt sterk je slaapkwaliteit. Hoewel je matras geen direct contact maakt met je huid, moet deze wel je lichaam goed ondersteunen tijdens je slaap. Zo voorkom je onder meer rugklachten. Wil je comfortabel en relaxed kunnen liggen, met een zo min mogelijk impact op het milieu? Kies dan een matras van natuurlijke en / of biologische materialen, zoals natuurlatex, hennep, kokos of biologisch koudschuim.

Duurzame, houten slaapkamermeubels

In praktisch iedere slaapkamer tref je dezelfde meubels aan: in ieder geval een bed, en vaak ook nachtkastjes en een kledingkast (zie ter inspiratie de afbeelding hieronder). Welke meubelkeuzes de impact op het milieu in slaapkamers minimaliseren? Massief houten slaapkamermeubels zijn duurzaam vanwege hun lange levensduur. Daarnaast is een natuurlijk, houten bed hygiënischer dan een boxspring omdat hout minder stof aantrekt en vasthoudt. Bovendien heb je minder snel last van huisstofmijt of bedwantsen. Indirect hebben houten meubels ook nog eens een positieve invloed op je slaapkwaliteit en huid. Het reguleert namelijk het vochtgehalte in de slaapkamer. Bij erg droge lucht laat het iets vocht vrij, waardoor je minder snel last van een droge keel of huid krijgt.

Duurzame slaapkamer ontwerpen2
Bron: https://www.allnatura.nl/slaapkamerprogramma-s/slaapkamer-cervino.html

Een duurzaam (en gezond) leefklimaat: temperatuur, licht en lucht

Tot slot wordt je slaapkwaliteit ook nog eens sterk bepaald door je slaapkamerklimaat. Het gaat hierbij allereerst om een fijne temperatuur (bij voorkeur tussen de 16 en 18 graden Celsius). Verder is een goede luchtkwaliteit belangrijk. Zorg met geopende ventilatieroosters of een open raam voor voldoende frisse lucht, en zet luchtzuiverende planten neer. Daarnaast kies je bij voorkeur lampen met warm geel licht zodat je lichaam het signaal krijgt dat het bedtijd is. Een aanrader is dan ook een leeslampje met verschillende lichtstanden.

Slaapkwaliteit is ook voor kinderen essentieel. Ook een kinderkamer ontwerp je daarom natuurlijk het liefst zo duurzaam mogelijk. Op zoek naar inspiratie daarvoor? Die vind je in dit artikel!

Frank.nl
Logo
Shopping cart