Binnen- of buitenverlichting?

Niet elke verlichting is geschikt om zowel binnen- als buiten te plaatsen. Dit is omdat water en elektriciteit een slechte combinatie zijn. Wanneer je een lamp buiten wilt plaatsen, is het dus belangrijk dat deze bestendig is tegen verschillende weersomstandigheden. Bij de lampen van Lucide kun je bij de specificaties lezen of hij wel of niet geschikt is om buiten te installeren. Op deze pagina leggen we je uit waarop je moet letten.

IP-waarde

Het is belangrijk dat wanneer je lampen buiten plaatst, deze zowel stof- als waterbestendig zijn. De zogenaamde IP-normering geeft aan of een lamp dit is. Deze normering bestaat uit twee cijfers, waarbij het eerste cijfer iets zegt over de bestendigheid tegen stof en het tweede iets zegt over de bestendigheid tegen water. In de onderstaande tabel zie je een overzicht van wat de verschillende IP waardes zeggen over een lamp zijn waterbestendigheid.

IP waarde Bestendigheid tegen water
0 Geen enkele bescherming
1 Drupdicht Type I
2 Drupdicht Type II
3 Spatdicht bij besproeiing
4 Plensdicht bij besproeiing
5 Sproeidicht bij besproeiing
6 Waterbestendig
7 Dompeldicht
8 Waterdicht
9 Vochtdicht

Lucide's meest gebruikelijke waardes

Lucide heeft een groot assortiment aan verlichting met veel verschillende IP-waardes. Daarnaast zijn sommige IP-waardes gebruikelijker dan andere. De IP-waardes die het meest voorkomen in het assortiment van Lucide zijn IP20,IP21, IP44, IP54, IP65 en IP67. Hieronder zie je een overzicht van wat deze waardes precies betekenen.

  • IP20: Deze lampen bieden bescherming tegen objecten groter dan 1,25 centimeter, maar zijn niet waterbestendig. Ze kunnen binnenshuis worden geplaatst, maar niet in vochtige of zeer stoffige ruimtes.
  • IP21: Deze lampen bieden bescherming tegen objecten groter dan 1,25 centimeter en zijn bestendig tegen condens.
  • IP44: Deze lampen zijn beschermd tegen spitse en vaste voorwerpen groter dan 1 millimeter, zoals insecten. Daarnaast zijn ze vochtbestendig en kunnen buiten geplaatst worden zolang dat onder een afdakje is, zoals in fietsenstallingen of onder luifels of gevels.
  • IP54: Lucide's lampen met deze IP-waarde zijn beschermd tegen regen en plensbuien. Ze kunnen op de meeste locaties buiten veilig worden neergezet.
  • IP65: Deze lampen zijn beschermd tegen elke vorm van stof, plensbuien en stormen. Ze kunnen dus op elke locatie buiten worden neergezet, zolang ze niet onder water komen te staan. Deze IP-waarde is over het algemeen een veilige keuze voor buiten.
  • IP67: Deze lampen zijn zowel stof- als waterdicht. Ze kunnen dus overal veilig buiten worden neergezet.

Zoek je naar een lamp die je onbeschermd in de tuin kunt plaatsen? Dan moet deze lamp tegen regen, wind en hagel bestand zijn. Dit zijn lampen met een IP-waarde van minimaal 65. Lucide heeft een groot assortiment aan verlichting dat tegen deze weersomstandigheden kan.

  1. Bekijk Lucide’s IP65+ verlichting

Vochtige en technische ruimtes

Niet alleen buiten is het belangrijk dat de armatuur van verlichting tegen water kan. Ook wanneer je een lamp binnenshuis in een vochtige ruimte wilt plaatsen moet je denken aan de IP-waarde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zwembad, een sauna of de badkamer. Daarnaast is het in ruimtes waar veel stof vrijkomt, zoals technische ruimtes, verstandig om voor lampen met een hogere IP-waarde te kiezen. Neem bij twijfel het zekere voor het onzekere, en koop een lamp met een hogere IP-waarde.

  1. Bekijk Lucide’s assortiment binnenverlichting
  2. Bekijk Lucide’s assortiment buitenverlichting