Alles over overalls

De overall is niet meer weg te denken als werkkleding. Het is dan ook een handig kledingstuk wanneer je jouw outfit of lichaam wilt beschermen tegen vuil, stof en beschadigingen. Ideaal als je op een boerderij, in de metaalindustrie of bouw werkt. Elk van deze sectoren hebben dan ook een geschikte overall voor de werkzaamheden die worden uitgeoefend. Frank helpt je graag een handje bij het kiezen van een overall. Daarom geven we antwoord op de meest gestelde vragen over deze werkkleding. Onder andere over welke overall het beste bij jou past en waar je op moet letten bij het aanschaffen ervan.

Hoe draag je een overall?

Een overall draag je, zoals de naam eigenlijk al verklapt, over al je andere kleding heen. Hiermee bescherm je jouw kledingstukken tegen vuil en eventuele beschadigingen. Ideaal als je werk verricht op een boerderij, in de bouw of de metaalindustrie. Voor elk soort werk is dan ook een bijpassende overall te vinden.

Welke overall moet ik kopen?

Zorg dat de overall die je koopt goed aansluit. Hij moet niet te lang en niet te kort zijn. Let er daarnaast op dat de overall geschikt is om te gebruiken voor jouw werkzaamheden. Wanneer de broekspijpen bijvoorbeeld te lang zijn, bestaat de kans dat je sneller struikelt en verongelukt. Een te korte overall is daarentegen ook riskant aangezien niet je gehele lijf is beschermd. Kijk voordat je een overall koopt dus ook of hij eigenschappen heeft dat jouw werk een stuk comfortabel kan maken. Zo zijn er overalls te vinden die bepaalde kniestukken hebben, waterafstotend, luchtdoorlatend, reflecterend en vlamvertragend zijn. Hieronder zie je een overzicht met welke overalls het meest geschikt zijn voor jouw beroep.

De standaard werkoverall

Iedereen kent de blauwe katoenen of polyester overalls wel. Deze werkoverall zie je voornamelijk veel in de agrarische sector, maar wordt ook wel eens gebruikt in de metaalindustrie. In de agrarische sector werk je zowel binnen als buiten. Hiervoor heb je een overall nodig die je goed beschermt tegen vuil, lekker zit en niet te warm of te koud is. Als je vaak met machines werkt kun je voor de veiligheid kiezen voor een wat dikkere stof. Aangezien je niet met chemische stoffen of hoge temperaturen werkt is een katoenen of samenstelling van katoen/polyester werkoverall voldoende. Uiteraard kan je ook voor een Amerikaanse werkoverall of werkbroek kiezen. Werk je in de bos- en tuinbouw? Kijk dan ook eens naar een safety overall. Deze is extra stevig en beschermt je lichaam tegen rondvliegende delen.

Bekijk hier alle werkkleding voor de agrarische sector

De high visibility overall

Wanneer je bijvoorbeeld in de bouw of industriële sector werkt is het handig om een overall aan te schaffen die zorgt dat je goed zichtbaar bent. Helemaal als je bijvoorbeeld werkzaamheden langs de weg verricht. Dit type werkkleding heeft dan ook vaak een oranje of gele kleur en reflecterende onderdelen. Naast dat hij moet opvallen qua kleur, is het ook belangrijk dat het een goede bescherming biedt. Helemaal als je met hete metalen, giftige stoffen of elektriciteit werkt. De meeste high visibility overalls beschermen je tegen elektrostatische oplading, vloeibare chemicaliën, thermische gevaren van een vlamboog, vuur, hitte en lassen en vergelijkbare werkzaamheden. Daarnaast hebben ze veel zakken voor het opbergen van al je gereedschap. Wel zo handig toch?!

Bekijk hier alle werkkleding voor de bouw en industrie

De Amerikaanse overall

De Amerikaanse overall, ook wel tuinbroek genoemd, wordt veel gedragen door klussers en schilders. Deze heeft veel handige zakken waar je allerlei gereedschap in kwijt kunt. Het beschermt voornamelijk de benen en is daardoor een stuk luchtiger dan de andere overalls. Ideaal tijdens de warme dagen. Deze Amerikaanse overall is minder geschikt voor beroepen waarbij je enorm vuil wordt of met giftige stoffen werkt.

Kinderoverall

Een kinderoverall is ideaal voor het buitenspelen of meehelpen op de boerderij. Het beschermt zowel de kleding als het lichaam. De stevige stof kan namelijk wel tegen een klein stootje. Bovendien scheelt het dragen van dit handige kledingstuk ook weer extra wassen draaien. Kinderoveralls zijn meestal voorzien van een rits die aan beide kanten open kan en hebben elastiek in de rug. Ze zijn verkrijgbaar in het rood of korenblauw vanaf maat 98 tot 170.

Welke maat overall heb ik nodig?

Om een zo goed mogelijke indicatie te geven welke maat overall je nodig hebt, is het opmeten van jouw eigen lichaam het handigst. De maten kunnen per merk namelijk erg verschillen. Daarnaast heeft elk persoon weer andere afmetingen. Om de maat te kunnen bepalen moet je meestal de omtrek van de taille, borst, heupen en de lengte van het binnenbeen in centimeters op meten. Vervolgens kun je in de bijbehorende maattabel zien welke maat overall of tuinbroek het beste bij jouw lichaamsmaten past. Naast heren overalls bestaan er ook dames overalls die vaak wat beter aansluiten op het vrouwelijke lichaam. En de kleintjes zijn we natuurlijk ook niet vergeten!

Hoe schrijf je overal?

Wanneer het om werkkleding gaat schrijf je overal als: overall. Vaak worden de woorden 'overall' en 'overal' verkeerd gebruikt. Een overall is een kledingstuk en is dus een zelfstandig naamwoord: ‘Hij draagt de overall’. Als het gaat om een plaats, is het een bijwoord en gebruik je 'overal'. Bijvoorbeeld: ‘Hij is overal en nergens’. Het scheelt één letter, maar de betekenis van de twee woorden verschilt enorm.

Hoe was ik een overall?

Kijk bij het wassen van een overall altijd naar het waslabel; niet alle overalls zijn bestand tegen hoge temperaturen of mogen vanwege chemische stoffen niet in de wasmachine. Het zou zonde zijn als je overall snel slijt of krimpt doordat je het niet op een goede manier wast. Omdat we willen dat jij zo lang mogelijk plezier hebt van je werkkleding geven we hieronder een aantal algemene tips voor het wassen van je overall:

  1. Gebruik bij voorkeur waspoeder. Dit trekt de vuildeeltjes beter aan dan vloeibaar wasmiddel;
  2. Gebruik GEEN wasverzachter voor het wassen van je overall. Hierdoor neemt hij minder vocht op en wanneer je met dieren werkt kunnen zij erg onrustig worden van nieuwe geuren;
  3. Hoe hoger de temperatuur, hoe beter de overall schoon wordt en hoe meer bacteriën je ermee dood. Houd er echter wel rekening mee dat een overall van 100% katoen op 60 graden vaak wel een maat kan krimpen. Wil je hem dus per se op deze temperatuur wassen, bestel dan een maatje groter;
  4. Doe ritsen en klittenbandsluitingen dicht voordat je gaat wassen. Zo voorkom je beschadigingen;
  5. Maak bij een erg vuile overall gebruik van je voorwasprogramma. Dit zorgt ervoor dat je overall extra goed gereinigd wordt.

! Bekijk altijd de wasvoorschriften. Voor waterafstotende, vlamvertragende of high visibility werkkleding kunnen namelijk weer andere adviezen gelden.

Waar kan ik een overall kopen?

Een overall koop je natuurlijk bij Frank! Of je nou op een boerderij, in de bouw of de metaalindustrie werkt, wij hebben overalls voor allerlei werkgroepen. Zowel de welbekende blauwe werkoveralls, de Amerikaanse overalls en kinderoveralls zijn bij ons verkrijgbaar. Meer geschikte werk-outfits zien? Kijk dan eens tussen al onze werkkleding.