Zindelijk worden is een belangrijk onderdeel tijdens het opgroeien van kinderen. Enerzijds gaat het om zindelijkheid overdag. Een kind is hierbij in staat gedurende dagelijkse activiteiten aandrang van urine of ontlasting te herkennen, en controle over de aandrang te houden tot een toiletbezoek. Zindelijkheid ’s nachts volgt hier meestal pas enige maanden later op. Ook niet gek, want het vraagt meer controle over het eigen lichaam om ook slapend aandrang tot plassen of poepen te herkennen en hier tijdig op te kunnen reageren. Bij sommige kinderen duurt het langer voordat ze deze stap maken. Een hulpmiddel zoals een plaswekker kan erbij helpen.
In deze koopgids
Groot taboe voor ouders en kinderen
Bedplassen (enuresis nocturna) is een onderwerp waar ouders en kinderen liever niet over praten, en waar ze zich voor kunnen schamen. Opvallend, want het komt waarschijnlijk veel vaker voor dan iedereen denkt. Wist je dat vijftien procent van de zesjarigen nog wel eens in bed plast? En tien procent van de zevenjarigen? Bij jongetjes is de kans overigens dubbel zo groot als bij meisjes, de reden hiervoor is onbekend.
De plaswekkermethode: zo werkt het
Een van de meest effectieve manieren om te stoppen met bedplassen is de plaswekkermethode. Gemiddeld genomen stopt ongeveer 80 procent van de kinderen waarbij andere methoden tegen bedplassen niet hielpen, hiermee alsnog wel. Wat dit is? Deze methode maakt gebruik van een wekker of alarm dat afgaat zodra het kind begint te plassen in bed. Het doel is om het kind bewust te maken van het gevoel van een volle blaas tijdens de slaap en het kind te trainen om wakker te worden om naar de wc te gaan.
De plaswekker bestaat uit een sensor die in het ondergoed van het kind wordt geplaatst of in een pad op het bed. Deze sensor detecteert de eerste druppels urine. Zodra er urine wordt gedetecteerd, gaat het alarm af (een geluid of een trilling). Wanneer het alarm afgaat, wordt het kind (en soms de ouders) wakker gemaakt. Dit onderbreekt het plassen en leert het kind om naar de wc te gaan om verder te plassen. Na verloop van tijd leert het kind het gevoel van een volle blaas te herkennen en wordt het eerder wakker, nog voordat het alarm afgaat. Dit proces is gebaseerd op conditionering: het kind leert de associatie tussen het gevoel van een volle blaas en het wakker moeten worden.
Een onbezorgde kindertijd
Bedplassen is erg vervelend. Zowel ouders als kinderen zouden liever de hele nacht doorslapen. Bovendien komt nachtelijk verschoonpartijen de nachtrust van iedereen zeker niet ten goede. Daarbij kan het de sociale ontwikkeling van kinderen in de weg staan, als ze niet uit logeren durven. De plaswekkermethode kan een bijzonder effectieve manier zijn om kinderen te helpen om droog te blijven gedurende de nacht. Onderschat ook overigens het effect van geduld, consistentie, ouderlijke betrokkenheid en positieve reacties niet!