✔️ Gratis bezorging vanaf € 30,-Niet tevreden? ✔️ Gratis retourneren ✔️ Ophalen bij 5219+ afhaalpunten ✔️ Gratis retourneren                           🔓 Inloggen       |       Klantenservice

Warm of koud?

Of het nu voor onderweg of de koffiepauze op kantoor is; niets is lekkerder als een vers gezet kopje koffie of thee. Maar helaas is dat niet altijd mogelijk. En dan biedt een thermoskan, thermosfles of thermosbeker een praktische oplossing. In een thermoskan blijft je favoriete drankje voor een langere periode warm, maar hoe is dat mogelijk? En wat kun je doen om een thermoskan te reinigen. In de onderstaande tekst lees je hier meer over.

  • Hoe werkt een thermoskan?
  • Tips voor het schoonmaken
  • Tips voor het bewaren
  • Tips voor beter gebruik

Hoe werkt een thermoskan?

Door het gebruik van een thermoskan of thermosfles wordt koffie of thee drinken een stuk aantrekkelijker, want niemand zit te wachten op lauwe koffie of thee. Vers gezette koffie blijft ook nog eens lekkerder in een thermoskan, op een warmhoudplaatje wordt koffie naar verloop van tijd alleen maar bitter van smaak. In een thermoskan blijven warme dranken warm en koude dranken koud.

Een thermoskan werkt volgens het volgende principe: wanneer je een warme drank in de thermoskan doet, dan kan die warmte moeilijk ontsnappen en de drank blijft warm. En wanneer je er een koude drank in doet, dan kan de warmte van buitenaf daar moeilijk bij komen, waardoor de drank niet warm wordt.

De isolatie van een thermoskan

Dit principe wat hierboven is uitgelegd, werkt door isolatie. Een thermoskan heeft een dubbele wand. Tussen de twee wanden bevindt zich een vacuüm. Tussen de binnenste en buitenste wand van de thermoskan zit dus geen geleidend materiaal. Hierdoor heeft de drank in de thermoskan, afgezien van het deel bij de dop, geen (indirect) contact met de buitentemperatuur. De warmte kan daardoor niet naar buiten ontsnappen of van buitenaf naar binnen sluipen en hierdoor blijft je drankje altijd op de juiste temperatuur!

Daarnaast heeft een thermoskan ook altijd nog een zilveren reflectielaag; die reflecteert zowel naar buiten als naar binnen toe waardoor warmte van binnenuit binnen blijft en warmte van buitenaf ten opzichte van koude inhoud teruggekaatst wordt.

Tips voor het schoonmaken

Wanneer je een thermoskan gebruikt, dan bestaat de kans dat er restjes achterblijven. Dat is vervelend. Je wil toch niet dat je thee naar koffie smaakt? Koffie, thee of welke drank dan ook, laten altijd sporen achter in je thermoskan. Deze kunnen lastig te verwijderen zijn. Met onderstaande tips krijg je je thermoskan weer blinkend schoon en fris.

Tip!

Voor het reinigen is het verstandig om altijd de gebruiksaanwijzing van de leverancier te raadplegen. Niet alle thermoskannen kunnen in de vaatwasmachine gereinigd worden en sommige thermoskannen mag je niet onderdompelen. De juiste manier om een thermoskan te reinigen staat beschreven in de gebruikshandleiding. Deze is meegeleverd in de verpakking. Gebruik voor het reinigen geen afwasmiddelen; omspoelen met heet water is afdoende.

Tip!

Voor het verwijderen van kalkvlekken of andere aanslag in de binnenfles kunt je het beste de thermoskan vullen met een ontkalkingsmiddel, een theelepel soda of schoonmaakazijn opgelost in heet water. Laat dit een nachtje staan weken met de dop erop. Daarna de thermoskan goed schoonmaken en een paar keer omspoelen met heet water!

Tips voor het bewaren

Wanneer je een thermoskan voor een langere periode niet gebruikt, doe je er goed aan om de thermoskan netjes weg te zetten. Het is verstandig om de thermoskan om te spoelen en goed af te drogen. Sluit de kan niet af, op deze manier kunnen er zich geen nare geurtjes ontwikkelen.

En wanneer je de thermoskan weer gaat gebruiken, dan doe je er goed aan om de thermoskan eerst goed af te spoelen met warm water. De thermoskan is dan weer helemaal om te gebruiken.

Tips voor beter gebruik

Hoe blijft de inhoud van de thermoskan langer warm of koud? Met onderstaande tips blijft de inhoud van je thermoskan net iets langer koud of warm.

Niet alle thermoskannen of thermosflessen zijn 100% lekvrij. Wanneer deze niet 100% lekvrij is, zal dit vermeld staan in de handleiding. Het is verstandig om de thermoskan of thermosfles rechtopstaand te vervoeren.

Langer warm houden?

  1. Wanneer je de thermoskan of thermosfles met kokend water vult en 5 minuten laat staan, is deze als het ware ‘voorverwarmd’. Als je vervolgens het hete water eruit giet en vult met de gewenste inhoud, dan blijft deze langer warm.
  2. Een volledig gevulde thermosfles houdt de warmte beter vast als een halfvolle thermosfles

Langer koud houden?

  1. Voor het gebruik met een koude drank geldt het omspoelen/vullen met koud water

Algemene tips

Houd er rekening mee dat het voor kan komen, dat een thermoskan of thermosfles, naar verloop van tijd kan gaan lekken. Ook al is het product als 100% lekvrij gekocht.

Ook is het belangrijk dat je warme of koude vloeistoffen in de thermoskan niet te lang laat zitten. Dit kan er voor zorgen dat onnodig bacteriën gaan zich gaan nestelen. Uiteraard kan je de thermoskan of fles wel schoonmaken met een speciale reinigingsborstel.

Gevaarlijke situaties voorkomen?

  1. Maak nooit gebruik van een magnetron of oven om de thermosfles op te warmen
  2. Gebruik altijd een kop of beker en drink nooit rechtstreeks uit de thermosfles; dit om brandwonden te voorkomen
  3. Gebruik een thermosfles nooit voor het bewaren van warme of koude babyvoeding of voor het opslaan van melkproducten. Dit kan de mogelijke groei van bacteriën versnellen.
Frank.nl
Logo
Shopping cart