Verduurzaming van een woning is een belangrijke stap om zowel het milieu te sparen als je energierekening te verlagen. Het kan soms als een behoorlijk grote en kostbare investering aanvoelen. Maar het is het belangrijk om te beseffen dat deze investering zichzelf op termijn kan terugverdienen. Zelfs als je er geld voor leent kan verduurzaming financieel aantrekkelijk zijn. Dat komt door lagere energiekosten en de waardevermeerdering van je woning door een beter energielabel. Zelfs kleine aanpassingen maken al verschil, en iets doen is altijd beter dan niets doen.
In deze koopgids
Mogelijke verduurzamingsmaatregelen
Wil je verduurzaming gelijk goed aanpakken? En je woning in een keer flink meer toekomstbestendig en duurzaam maken? Dan kun je nadenken over ingrijpende verduurzamingsmaatregelen. Het isoleren van je woning (dak-, spouwmuur- en vloerisolatie) is vaak de meest rendabele verduurzamingsmaatregel. Het vervangen van enkel of dubbel glas door HR++ of triple glas kan een volgende stap zijn. Zonnepanelen zijn verder een slimme manier om zelf energie op te wekken en zo je energiekosten te verlagen. Een warmtepomp tot slot is een milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen zonder gebruik te maken van gas.
Financieringsmogelijkheden voor verduurzaming
De verduurzaming van een woning financieren kan op diverse manieren. Eigen geld gebruiken is vaak het meest aantrekkelijk, je hoeft hier immers geen rente voor te betalen. Bovendien levert verduurzamen mogelijk meer rendement dan spaarrente. Daarnaast is er de Energiebespaarlening van het Warmtefonds. Let op dat deze een beperkt leenbedrag van 28.000 euro heeft, alleen geld voor bepaalde maatregelen geleend kan worden en je al een offerte en verklaring van een aannemer of installateur moet hebben. Wil je geld lenen voor een andere maatregel, of sneller over het geld beschikken? Dan is een consumptief krediet in de vorm van een persoonlijke lening een betere optie. Tot slot wordt vaak bij grote verbouwingen die (veel) meer dan 25.000 euro kosten een hypotheekverhoging aangeraden.
Tot slot is het belangrijk om te weten dat de overheid diverse subsidies aanbiedt voor het verduurzamen van woningen, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor warmtepompen, zonneboilers en isolatie.
Met kleine stapjes verduurzamen
Voor sommige huiseigenaren kunnen grote investeringen zoals een warmtepomp of zonnepanelen onbetaalbaar lijken, zeker bij oude of slecht geïsoleerde woningen. Toch zijn er altijd mogelijkheden om je huis te verduurzamen, zelfs met een klein budget. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van tochtstrips, radiatorfolie of energiezuinige verlichting. De besparingen per maatregel lijken hierbij misschien klein. Maar de optelsom kan uiteindelijk toch een merkbaar verschil maken in je energierekening en comfort.
De vele mogelijkheden maakt verduurzaming zeker betaalbaar
Verduurzaming van een woning kan een flinke investering lijken, maar het is een investering die zichzelf vaak terugbetaalt. Zowel door lagere energiekosten als door de waardestijging van je woning. Zelfs voor oude woningen zijn er maatregelen die je kunt treffen om het energieverbruik te verlagen. Door stap voor stap te verduurzamen, kun je al snel een verschil maken in zowel je wooncomfort als je energierekening.