✔️ Gratis bezorging vanaf € 30,-Niet tevreden? ✔️ Gratis retourneren ✔️ Ophalen bij 5219+ afhaalpunten ✔️ Gratis retourneren                           🔓 Inloggen       |       Klantenservice

Wat zijn alternatieven voor sparen?

Veel Nederlanders zien sparen op een spaarrekening als de veiligste manier om hun geld te bewaren voor de toekomst. Je zet geld opzij en bouwt een buffer op voor onverwachte uitgaven, een grote aankoop of je pensioen. Hoewel dit jarenlang een gangbare strategie was, is de realiteit tegenwoordig anders. Door de lage rente en de effecten van inflatie levert geld op een spaarrekening niet alleen weinig rendement op, maar wordt het in feite minder waard. Hieronder lees je meer over diverse alternatieven voor sparen, met een hoger rendement.

Lage spaarrentes en inflatie

De rente op spaarrekeningen is al geruime tijd historisch laag, vaak maar een procent. Banken hebben weinig prikkels om hogere rentes te bieden. Terwijl spaarders nauwelijks rente ontvangen, stijgen de prijzen van goederen en diensten als gevolg van inflatie. In de eurozone lag de inflatie het afgelopen jaar rond de twee procent, daarvoor zelfs nog hoger. Dit betekent dat de koopkracht van je spaargeld jaarlijks daalt. Het bedrag op je spaarrekening blijft hetzelfde, maar je kunt er minder mee kopen.

Alternatieven voor sparen

Een spaarrekening is veilig en biedt liquiditeit. Je kunt immers altijd bij je geld. Toch kan het lonen om te kijken naar alternatieven die een hoger rendement bieden om je vermogen beter tegen inflatie te beschermen. Hieronder volgen vijf interessante alternatieven voor sparen.

1.     Beleggen in aandelen

Aandelen hebben historisch gezien een hoger rendement opgeleverd dan sparen. Door te investeren in aandelen koop je een deel van een bedrijf. Als dat bedrijf goed presteert, kan de waarde van je aandelen stijgen. Daarnaast betalen veel bedrijven dividend uit aan hun aandeelhouders. Het nadeel is dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Aandelenkoersen kunnen fluctueren en je kunt je inleg deels of helemaal verliezen. Toch kan de gemiddelde jaarlijkse winst, afhankelijk van de markt, oplopen tot zes tot acht procent. Veel hoger dan een spaarrekening.

2.     Beleggen in een vastgoedfonds

Vastgoed is een andere populaire investering die vaak goed bestand is tegen inflatie. Het afgelopen decennium was vooral particulier investeren in een tweede woning erg populair. Recente wet- en regelgeving hebben dit echter veel minder rendabel gemaakt. Wel erg interessant kan een vastgoedfonds zijn, een beleggingsfonds dat in onroerend goed investeert. Denk aan kantoren, winkels of huurwoningen. Als investeerder koop je aandelen in het fonds, en ontvang je een deel van de huurinkomsten en de waardestijging van de panden. Deze manier van beleggen in vastgoed biedt minder liquiditeit dan aandelen, maar kan stabiele inkomsten en een waardestijging opleveren.

3.     Investeren in de eigen woning

Als je tot slot een eigen woning hebt, kan hierin investeren een slimme manier zijn om je vermogen te laten groeien. Het aflossen van je hypotheek kan de maandlasten verlagen en zorgt ervoor dat je meer eigen vermogen opbouwt. Daarnaast kan het verbeteren of verduurzamen van je woning, bijvoorbeeld door isolatie of zonnepanelen, zowel de waarde van je woning verhogen als je energiekosten verlagen. Dit kan op de lange termijn een aantrekkelijk rendement opleveren, zeker als je uiteindelijk je woning verkoopt.

4.     Obligaties

Obligaties zijn leningen aan bedrijven of overheden die een vaste rente uitkeren. Hoewel het rendement op obligaties vaak lager is dan dat van aandelen, bieden ze meer stabiliteit. Ze kunnen een interessante aanvulling zijn op een beleggingsportefeuille voor wie op zoek is naar een balans tussen risico en rendement.

5.     Peer-to-peer lenen

Een minder bekend, maar interessant alternatief voor sparen is peer-to-peer (P2P) lenen. Dit houdt in dat je rechtstreeks geld leent aan particulieren of kleine bedrijven via online platforms. Deze platforms fungeren als tussenpersoon en bieden vaak hogere rentepercentages dan spaarrekeningen. Het risico is echter ook groter: als de lener niet terugbetaalt, kun je je investering verliezen. Desondanks kunnen goed beheerde P2P-leningen een aantrekkelijk rendement bieden als je bereid bent meer risico te nemen.

De inflatie verslaan en je spaardoel sneller bereiken

Hoewel sparen op een spaarrekening veilig is, beschermt het je vermogen niet tegen inflatie. Het is daarom verstandig om naar alternatieven te kijken die een beter rendement kunnen bieden, zoals beleggen in aandelen of vastgoed, investeren in je eigen woning, of een combinatie van verschillende beleggingsopties. Hierdoor kun je je vermogen beter beschermen en zelfs laten groeien op de lange termijn.

Frank.nl
Logo