✔️ Gratis bezorging vanaf € 30,-Niet tevreden? ✔️ Gratis retourneren ✔️ Ophalen bij 5219+ afhaalpunten ✔️ Gratis retourneren                           🔓 Inloggen       |       Klantenservice

Welke schade kun je claimen na een ongeval?

Als je het slachtoffer bent van een ongeval dat door een ander is veroorzaakt dan heb je vaak te maken met verschillende soorten schade. Er kan materiële schade zijn, zoals schade aan je auto, fiets of kleding. Daarnaast heb je soms te maken met letselschade. Hieronder vallen lichamelijke verwondingen en de kosten die hier rechtstreeks verband mee houden. En dan is er nog de situatie dat het ongeval ook op de lange termijn gevolgen heeft. Misschien kun je niet meer werken, misschien is bij het ongeval een dierbare om het leven gekomen. In dat soort situaties kun je smartengeld vorderen van de veroorzaker of dader van het ongeval of het misdrijf.

Schade claimen bij de wederpartij

Als slachtoffer wil je uiteraard dat alle materiële schade wordt vergoed. Het is daarom belangrijk om bewijzen te verzamelen. Maak foto’s van wat er is gebeurd, van kapotte kleding, schade aan je vervoermiddel indien van toepassing en van verwondingen. Zijn er getuigen? Zorg dan dat je hun gegevens hebt zodat ze indien nodig een verklaring kunnen afleggen. Vervolgens is het belangrijk dat je facturen bewaart van kosten die je hebt moeten maken. Ook een medisch rapport waarin een arts je verwondingen bevestigt kan als bewijs dienen bij een claim voor letselschade. Al deze stukken overleg je aan je letselschade jurist.

Wat is immateriële schade?

Als slachtoffer van een ongeval of misdrijf heb je schade die zichtbaar is en direct te linken is aan de gebeurtenis. Maar vaak is er meer aan de hand. Stel dat je invalide raakt en van een rolstoel afhankelijk wordt of slechtziend. Dan kun je niet meer het leven leiden dat je leidde voor de gebeurtenis. Of een geliefde komt om bij een ongeval, dan moet je zonder deze persoon verder. In dat geval kun je een immateriële schadevergoeding claimen. Dit wordt ook wel smartengeld genoemd. Er staan geen directe kosten tegenover die je met facturen kunt aantonen. Het gaat om een vergoeding om het leed dat je is aangedaan wat te verzachten. Tegenwoordig wordt ook in Nederland steeds vaker smartengeld toegekend door een rechter, al gaat het natuurlijk niet om de miljoenen die soms in de VS worden uitgekeerd.

Schakel direct een deskundige jurist in

Ben je slachtoffer van een ongeval of misdrijf? Schakel dan direct een letselschade advocaat in. Je kunt hiervoor contact opnemen met letselschadebureau JBL&G. Een jurist maakt een afspraak met je om de zaak te bespreken. Hij of zij kan een beeld schetsen van wat er mogelijk is als het gaat om het claimen van schade. Als de dader of diens verzekeraar niet over de brug komt, of het bedrag is te laag, dan moet de zaak aan de rechter worden voorgelegd. Houd er rekening mee dat claims voor smartengeld of letselschade vaak veel tijd in beslag nemen. Een procedure kan soms jaren duren.

Frank.nl
Logo
Shopping cart