Is het whiskey of whisky?

Is het whiskey of whisky?
In feite kun je het op beide manieren schrijven. De manier van schrijven is afhankelijk van waar deze gouden vloeistof vandaan komt. Whiskey met een 'e' komt uit Ierland of de VS. Whisky zonder 'e' komt uit Schotland en wordt daarom ook Scotch genoemd.

Het verschil in schrijfwijze dateert uit de 19e eeuw. Op dit moment was de Schotse whisky niet van zeer goede kwaliteit. Daarom voegden de Ieren de letter 'e' toe, dus het was duidelijk dat het een ander product van betere kwaliteit was. De Ierse whisky werd voornamelijk geëxporteerd naar de Verenigde Staten, en daarom hebben de Amerikanen deze manier van schrijven overgenomen.

Hoe drink je whiskey?

On the rocks? Puur? of met een beetje water? Over de manier waarop whiskey gedronken wordt veel geschreven en gepraat, maar uiteindelijk gaat het erom dat je er van kunt genieten.

In veel televisieseries wordt whiskey vaak met ijs gedronken in een stoere tumbler, maar volgens vele kenners is dit niet de juiste manier. Om de smaak en geur het beste tot zijn recht te laten komen kan een whiskey het beste puur of met een beetje water worden gedronken.

Alle whiskeyglazen

Welk glas kies je?

Bij het kiezen van het perfecte glas speelt persoonlijke voorkeur een grote rol? Ben je op zoek naar een klassiek geslepen glas, dan is een tumbler zeer geschikt. Wil je de whiskey beoordelen op geur en smaak, dan is een snifterglas meer geschikt. Hieronder tref je een overzicht met uitleg over de verschillende glastypen.

Tumbler

Een tumbler is een kort, breed en cilindervormig glas met meestal een dikke bodem. Voor de whiskeysoorten die met ijs of water worden gedronken is een tumbler een goede keuze.

Door de dikke bodem zijn tumblers meestal iets zwaarder dan gewone glazen, maar hierdoor ligt deze wel goed in de hand. Whiskey tumblers zijn er in vele uitvoeringen leverbaar. Van klassiek geslepen tot modern, voor elke whiskeyliefhebber is er wel een geschikt glas.

Snifter glas

Voor de whisky die puur gedronken wordt, zoals de single malts is een tulpvormig glas (nosing glass) een betere keuze, omdat deze de geur van de whiskey beter vasthouden.

De steel voorkomt het opwarmen van het goudgele vocht in het glas. De lichte bolling in het glas zorgt voor een goede ontwikkeling van smaken en geuren, welke door de taps toelopende vorm weer bij elkaar komen voor een optimale smaakbeleving.

Whiskeyglazen cadeau geven

Op zoek naar een passend cadeau voor een jubileum of een verjaardag? Vaak is het lastig om voor een man een leuk en passend cadeau te vinden. Maar met de whiskeysets van Frank heb je vele cadeaumogelijkheden.

De whiskeysets, gemaakt van het mooiste kristalglas, zijn leverbaar in verschillende uitvoeringen.

Alle whiskeysets