Iedereen wil een mooie vijver. Wanneer je je vijver in de winter goed verzorgd en onderhoud, dan heb je de meeste kans om in de zomer een mooie vijver te hebben. Onderhoud in de winter valt, vergeleken met de lente en zomer mee. Wij zetten de werkzaamheden even op een rijtje:
Winterklaar maken van je vijver: zo doe je dat!
1. Schoonmaken van de vijver
Het klinkt erg logisch, maar het goed schoonmaken van je vijver is erg belangrijk. Dode planten en bladeren moeten van de bodem- en het oppervlaktewater af, omdat dit het vijverwater bevuild. Hierdoor kunnen planten minder goed groeien en is het slecht voor de vissen. De bladeren op het water kunnen gemakkelijk worden verwijderd met behulp van een schepnetje of een skimmer. Het verwijderen van slib en bladeren op de bodem kan gemakkelijk worden gedaan met een vijverstofzuiger.

2. Onderhoud aan de waterplanten
De meeste planten sterven zowel boven als onderwater af in het begin van de herfst en winter. Het is daarom slim om zoveel mogelijk bladgroen alvast te verwijderen met een handige schaar. Hiermee voorkom je vervuiling van het vijverwater. Wij raden wel aan om een klein gedeelte te laten staan, zodat vissen zich daartussen kunnen verschuilen. Je moet in het voorjaar dit gedeelte wel verwijderen, om verzuring en een algenexplosie te voorkomen.

3. Ophangen van een opvangnet
In de herfst raden wij aan om een net boven de vijver te spannen, zodat je niet iedere dag met een schepnetje alle bladeren uit het water hoeft te verwijderen. Daarnaast beschermt het net ook nog eens de vissen tegen hongerige reigers. Slapende vissen zijn voor reigers namelijk een gemakkelijke prooi.

4. Zorg voor de overwinterende vissen
De meeste vijvervissen kunnen goed tegen wat lagere temperaturen. Ze gaan vaak naar een dieper gedeelte van de vijver en overwinteren daar. Bij reguliere vissen is dit minstens 80 centimeter diep, bij koi-karpers tenminste 1,50 meter. Komt de temperatuur van het water onder de 5 graden Celsius? Dan is het verstandig om een vijververwarmer te installeren. Om te kunnen meten hoeveel graden het water is, kun je gebruik maken van een vijverthermometer.

5. Wat als het gaat vriezen?
Wanneer het gaat vriezen, is het aan te raden om een ijsvrijhouder in te zetten. Hierdoor blijft er altijd een wak in je vijver, die zorgt voor voldoende zuurstof. Je kunt ook een beluchtingsset inzetten, op ongeveer 20 centimeter diepte, die zowel de vijver van zuurstof voorziet als een gedeelte ijsvrij houdt. Het is niet schadelijk wanneer er ijs op de vijver ligt, zolang de vijver niet geheel dicht is. Het verwijderen van sneeuw op het ijs is wel belangrijk, omdat dit het zonlicht blokkeert en de vissen daardoor niet voldoende licht krijgen. Let op! Hak nooit een wak in het ijs. Het hakken veroorzaakt trillingen onderwater. Dit is erg gevaarlijk voor de vissen, ze kunnen hierdoor zelfs doodgaan.
