✔️ Gratis bezorging vanaf € 30,-Niet tevreden? ✔️ Gratis retourneren ✔️ Ophalen bij 5219+ afhaalpunten ✔️ Gratis retourneren                           🔓 Inloggen       |       Klantenservice

Zo zorg je als ZZP’er voor een goed pensioen

Een goede voorziening voor je oude dag verzorgen is belangrijk. Wanneer je jouw bijdrage aan de maatschappij hebt gedaan en je hebt flink gewerkt, is het ook belangrijk om te kunnen rusten en genieten. Wanneer je in loondienst bent, dan zal jouw werkgever een grote rol in spelen. Ben je echter zelfstandig? Dan zal je het zelf moeten regelen. Daarom moet je jezelf op tijd de nodige vragen stellen, zoals: hoeveel pensioen mag ik opbouwen als zzp’er? In dit artikel leer je wat je moet doen.

Op tijd beginnen met sparen

Om te zorgen voor een goed pensioen als ZZP’er moet je op tijd beginnen met sparen. Het eerste wat je dus moet doen is een pensioenrekening openen. Dit doe je bij een aanbieder die hier gespecialiseerd in is. Er zijn verschillende mogelijkheden met dit soort rekeningen. Zo kan je uitsluitend sparen, maar zijn er ook mogelijkheden om erbij te beleggen. Wat je op die manier doet, is zorgen dat je meer en meer vermogen opbouwt. Wat dus ook betekent dat je er zeker van kan zijn dat je uiteindelijk genoeg overhoudt om van te leven.

Hoeveel mag je opbouwen?

In principe mag je zoveel opbouwen als je wilt natuurlijk. Het is echter wel zo dat je slim moet handelen. Er zij namelijk verschillende fiscale voordelen om van te profiteren wanneer je het op de juiste manier doet. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om de specialist erbij te halen om te bepalen wat jouw pensioengat is. Dit is het bedrag dat je te weinig opbouwt aan pensioen. Dit kan je namelijk aanvullen, met allerlei fiscale voordelen. Daardoor wordt het alleen maar aantrekkelijker om alles zelf aan te pakken. Dit soort zaken moet je wel eerst goed uitzoeken.

Jouw leven behouden

Het is natuurlijk ook belangrijk om goed te bepalen wanneer je genoeg pensioen hebt opgebouwd. Dat doe je onder andere door te bepalen hoeveel je nodig hebt om het leven te behouden dat jij nu hebt. Wanneer je zo wilt blijven leven als je nu doet, dan zal je dus ook voldoende inkomsten opzij moeten zetten om dat voor elkaar te krijgen. Mag het allemaal net iets minder? Dan kan je dus ook net wat minder opbouwen en toch een goed pensioen hebben. Ook dit kan je allemaal goed berekenen met de hulp van de kenners. Dat maakt het veel overzichtelijker.

Extra mogelijkheden om op te bouwen

Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf wat extra geld opzij te zetten. Dat doe je bijvoorbeeld door slim met je financiën om te gaan gedurende je actieve jaren. Wanneer je niet te veel uitgeeft aan onnodige zaken, dan kan je er zeker van zijn dat je gespaard vermogen zal groeien. Daarom is slim handelen altijd aan te raden. Daarnaast kan je natuurlijk nog vermogen opbouwen met slimme beleggingen. Dit kan op de beurs, maar dat kan bijvoorbeeld ook door aan de slag te gaan met bijvoorbeeld munten. Zo kan je dat geld ook allemaal benutten voor je pensioen.

Frank.nl
Logo
Shopping cart